Acesta trebuia să fie un articol despre creativitatea în telemuncă, dar cum am putea vorbi despre creativitate înainte de a vorbi despre motivație?!

Începând cu perioada lockdown-ului, o mare parte din companiile din industria creativă și-au mutat activitatea în online, iar angajații acasă. Probabil că la început, majoritatea s-a bucurat de libertatea de a lucra din confortul casei sale, de un program flexibil și de posibilitatea de a întreprinde și alte activități în timpul pe care l-ar fi pierdut pe drum către birou. 

Cu timpul, atât cei încântați de libertate, cât și cei care tânjeau după un context social și după prezența colegilor, au început să simtă lipsa motivației. 

În psihologie, motivația este considerată un concept fundamental și se referă la faptul că noi, oamenii, funcționăm după o serie de mobiluri – tendințe, idealuri, interese, care duc la îndeplinirea unor acțiuni. Așadar, fără aceste interese sau ”lucruri pe care TREBUIE să le fac”, ne este greu să ne mobilizăm în îndeplinirea unor fapte.

În același timp, incertitudinea, îngrijorarea, schimbările, lipsa activității, amalgamul de știri și de întâmplări din lumea întreagă, ne-au tăiat din avântul motivației și ne-au dus uneori pe calea burnout-ului.

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală cauzată de stres excesiv și persistent. Apare atunci când te simți copleșit și incapabil să răspunzi cerințelor constante. 

Un studiu global recent cu privire la cultura organizațională arată că rata burnout-ului în rândul angajaților a crescut cu 15%, în urma pandemiei. Pe măsură ce suntem expuși la stres continuu, scade și motivația, astfel că cele două concepte merg mână-n mână și vom vedea în rândurile de mai jos cum ne putem menține motivați și cum ne putem destresa.

  • Percepție și valori

Încearcă să-ți amintești ce te-a făcut să te dedici muncii tale de la început și fii conștient de contribuția ta în cadrul companiei. Realizează cât de utilă este munca ta pentru clientul final și câte beneficii aduce după sine. Misiunea, viziunea și valorile companiei pentru care lucrezi rezonează cu tine? Sunteți pe aceeași lungime de undă? Dacă acestea se aliniază, atunci ”trebuie să fac asta” va deveni ”vreau să fac asta” și motivația este încă acolo, trebuie doar să ștergi puțin praful de pe ea. Odată ce faci asta, vei redescoperi rolul tău, iar ”flacăra” pasiunii pentru ceea ce faci se va reaprinde.

  • Oportunități

Profită de timpul tău și investește-l în tine, în ceea ce ți-ar fi plăcut dintotdeauna să faci, dar nu ai făcut-o din lipsă de timp. Acordă-ți o oră pe zi pentru a învăța ceva nou, fie din domeniul în care profesezi, fie ceva pe sufletul tău. Numai nu face asta în timp ce lucrezi la o prezentare pentru client sau participi la o conferință pe zoom. Multitasking-ul nu mai e la modă – cele mai recente studii arată că de fapt, concentrarea este mult mai mică atunci când faci mai multe lucruri deodată.

  • Autodepășire 

Îndrăznește să abordezi perspective diferite în munca ta și să propui concepte ”out of the box”, care ar putea duce întreaga echipă la un alt nivel. Nu aștepta un task, vino tu cu o propunere nouă pentru proiectul Y care necesită actualizare la un moment dat. Este posibil să ai multe fail-uri până să te bucuri de un succes, dar fă din asta o provocare pentru tine și un ”antrenament” al creativității tale. Bucură-te de fiecare realizare, cât de mică, ca și cum ar fi un câștig imens. Depășirea unor bariere și apartenența la o echipă câștigătoare îți sporesc motivația. 

  • Apreciere

Cu toții ne dorim să fim apreciați și să ne fie recunoscută munca. Aprecierea este la fel de esențială pentru oameni într-un cadru colectiv, precum oxigenul. Cum ar fi, ca în loc să aștepți s-o primești, să o oferi, în schimb? Oferă apreciere și vei primi apreciere. Încurajează-ți colegii la nivel individual și arată-ți recunoștința față de munca și eforturile lor, iar universul te va răsplăti cu aceeași monedă. În plus, te vei bucura când vei vedea că ai declanșat recunoștința în cadrul companiei și că toată lumea are sentimentul de apartenență.

  • Stare de bine

Starea de spirit ne influențează motivația mai mult decât am fi crezut. Acordă-ți timp pentru ceea ce îți face sufletul fericit, fie că e vorba de yoga, fotografie, mers cu bicicleta, desenat, cântat, șamd. Lucrând de acasă, tindem să nu mai facem diferența între timpul personal și timpul dedicat jobului, astfel că devenim frustrați și nefericiți. Cere sprijinul colegilor tăi, vorbește cu ei despre felul în care te simți, împărtășiți-vă experiențele și oferiți-vă tips&tricks – sunteți în asta împreună. 

  • Conștientizare

Un aspect la fel de important este măsura în care suntem conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Mai mult decât atât, acceptarea situației, respectiv, a haosului din jurul nostru. Fii conștient că este normal să te simți epuizat. Acest an ne-a pus pe toți la încercare din punct de vedere emoțional, fizic și psihic. Fii conștient că odată cu această epuizare scade și rata productivității. Poate că acel task care îți lua jumătate de oră, acum îți ia o oră întreagă. FOMO (fear of missing out) și capacitatea de concentrare ne provoacă și mai mult atunci când suntem singuri în fața calculatorului și suntem, desigur, mai ușor de distras.

Toate frustrările adunate pe care le vei conștientiza se vor transforma în aspecte pe care le poți controla și pe care doar tu știi cum să le manipulezi, astfel încât să iasă ceva bun din fiecare.

  • Programează-ți timpul

Studiile arată că pregătirea anticipată a timpului acordat task-urilor zilnice crește productivitatea și probabilitatea ca tu să te apuci de ACEL lucru. Pregătește-ți în fiecare seară agenda pentru ziua următoare, cu tot cu pauze și începe întotdeauna cu cel mai greu task în prima parte a zilei.

Ține cont de faptul că între orele 10:00 – 13:00 nivelul de concentrare este cel mai ridicat și întreabă-te frecvent: ce aș putea face productiv cu timpul meu în momentul acesta?

Provocările neașteptate pe care le-a adus anul 2020 au scos la iveală atât cele mai adânci temeri ale noastre, cât și regăsire și speranță. Orice încercare la care suntem supuși ne învață o lecție. Privește mereu partea bună a lucrurilor, apreciază timpul care ți-a fost oferit și investește-l în dezvoltarea ta personală. Amintește-ți că nu ești singurul care este pus la încercare, împărtășește-ți gândurile cu cei din jurul tău și încearcă să pui în aplicare sfaturile de mai sus.

Împreună, vom regăsi echilibrul. The best is yet to come!